birgersblogg.blogg.se

2014-05-25
23:18:59

Premiären avklarad.....

För att säkerställa minimalt med andra kusar på banan så körde vi premiären idag, samma dag (och tid för första kvalheatet) som elitloppet. Kontrasterna på soliga Solvalla och regniga Årjäng var enorma (men kikar man lite extra så hittar man säkert likheter) men trav är trav och alla lopp skall köras. För säkerhets skull så prickar vi in årets värsta regnskur också. Men nu är det alltså gjord, första passet med Travhästen, kanske mer för tränarna än för hästen. Men hon var ju lite stissig när vi hämtade henne på banna för två veckor sedan och med det i minnet och några andra skenturer i ryggmärgen tog vi det säkra före det osäkra och tog det väldigt lugnt. Men allt gick över förväntan, till och med skotaren på skogsslingan och alla timmervältor var en kaka och i och urlastning gick enligt plan. Då vi hade tillpassning av utrustningen hemma i Karlanda igår så passa även Dylions gamla grejer som en smäck på Fendi. Synd bara att ingen konverterat sakerna till nya och snabbar selar och sånt. Vi hade massäck med också, äggmackor och kaffe. Maja, farsan och Ida var med och vi hade trevligt.
 
I och med detta har ju matchningen mot första loppet även börjat. Målet är satt till att starta henne den 26 juli på Årjäng, två månader bort. Ett perfekt lopp för ston med max 10000 på kontot. Förutom att hästen skall vara i trim så måste tränarna ta licens. Jag hade ju hoppast på att bara "förnya" men det var ju lögn i helvete. Nog bra ändå för jag behöver allt läsa på lite granna. Denna gång ska jag även spä på med lite "köra" och Maja skall ju även börja montéa, så vi får allt kursa oss lite framöver.
 
 
 
 
2014-05-09
23:44:00

Jihupp som Törnevik sa.

 Ja det gick ju nästan som planerat i hästbranschens första dag. Nu står hon där hemma i stallet hos morsan och farsan, hästen till höger är det, Travhästen även kallad. Hästen till vänster är en s.k ridsportshäst, en kastrerad sådan. Helst skall man inte blanda dessa djur och framför allt så får man inte använda ridsportgrejjer på travhästar eller vice versa. Det sa i alla fall en tidig mentor till mig. Vi får väll se hur det går med det.

Helst så skulle jag ha bjudit på en bild från idag när vi hämtade hästen. Men tyvärr hann jag inte ta kort när jag stolt tar in henne på transporten och hon med lite temprament trippar in och slår huvudet i taket. Kanske ångrar hon sig lite när hon sett mig på närmare håll. Hur som helst så bestämmer hon sig för att att på den här transporten med den här killen (jag) vill jag inte vara och sedemera backar lite fortaren än vad jag är beredd på. Hux flux har jag en lös häst på stallbacken på Årjängstravet. Fick flashbacks till den gången 2004 när jag hade en lös häst på E-18, den gången med sulky. Hur som helst så är hon tillbaka på transporten fem minuter senare efter hjälp från en snäll okänd tjej på travbanan. Jag skämmdes lite och tänkte, hmmm, lyckad start, men skyller allt på orutin från min sida.Nu skall hon aklimatisera sig i två veckor. Jag, Maja och Ida åker på semster till Spanien och när vi kommer hem så börjar vi matchningen för starten i Eliloppet 2015 (obs skojja)
 
 
 
 
2014-05-08
22:17:29

Det första stapplande steget i min blogg

Jag fick för mig att det kunde vara roligt att skriva om mitt nya liv som travamatör. Inte för att jag tror jag kan tillföra någon något om travhästar och dess träning, utan för att jag tycker livet kring travbanana verkar intressant. Kommer man sedan som jag uttifrån (notera två t) och har ett annat tankesätt än en riktig hästkarl/kvinna kanske det kan vara intressant att läsa och skönt för mig att skriva av sig.
 
Vi har ju nu "jagat" travhäst i snart två månader och inte lyckats köpa någon, bara det är ju ett under då det dräller av begagnade travhästar på hästnet, allt ifrån 3000 kr upp till en halv miljon. Men vi har vissa kriterier som måste uppfyllas innan vi slår till och när vi väl hittade hästen som passade så var villkoret att säljaren skulle starta en gång innan hon sålde. Tålmodigt väntade vi fyra veckor innan hästen kom med i lopp och när den väl kom med så gick hon så bra att säljaren ångra sig. "Men du skrev väll avtal sa D" Nej sa jag och började leta häst igen.
 
Den här gången knusslade vi inte till det utan vi hittade hästen på stallbacken i Årjäng, vi fick höja budgeten lite granna (där rök robotgräsklipparen) och faller alla bitar på plats så hämtar vi henne i morgon. Fendi Arvells heter hon och är 5 år. Hon har gjort två starter totalt (i år) men har stått otränad sedan i februari. Kriterierna som hon uppfyller är: hon har förhoppningsvis inte långt till start, är av rejäl sort så att Maja kan förkovra sig i monté samt att hon är snäll att ha att göra med. Sen att hon gillade mig är ett plus.
 
Istället för att tillbrinag tid med hästen, som vi gjorde med den första, för att få en känsla för om hon var bra för oss så ringde jag runt och efterforskade lite för att spara tid. Jag trodde jag skulle vara besvärlig men alla jag ringde till var mer än tillmötesgående och jag fick många bra tips och råd. Till och med Roger Walman, som haft hästen i träning tidigare, var görtrevlig och det samtalet varade längst. Så där fick jag mig en första näsbränna då jag uppfattat honom som lite väl rättfram och trodde väll att han skulle vara lite tvär och kort, men som sagt där fick jag tji, han var snäll. Jag vågade dock inte berätta att jag brukar citera honom ibland med "jag har fan inga drömmar, jag har målsättningar, allt är planerat och det är mål jag skall nå" (typ)

 
Så här såg hon ut i senaste starten. Kusken räcker ut tungan.